Sony heeft besloten om de Sony Xperia lijn te voorzien van een goedkoper alternatief voor de Sony Xperia Z. De Sony Xperia ZR heeft nog steeds hele goede specificaties maar is qua beeldscherm wat veranderd. Het beeldscherm van de Sony Xperia ZR is niet full-hd maar een 4,6 inch beeldscherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Dit was nodig om een kosten besparing te halen zodat het toestel voor een lagere prijs dan de Sony Xperia Z op de markt gebracht kon worden. De resolutie is dan wel minder maar de kwaliteit is nog altijd heel goed. Zo heeft het beeldscherm van de Somy Xperia ZR een pixeldichtheid van 300 p/i. Dat is meer dan het menselijk oog kan onderscheiden. Ook qua helderheid een kleurenpalet scoort de Xperia ZR gewoon goed.

De ZR is voorzien van een 1,5GHZ quadcore processor die ondersteund wordt door 2GB aan werkgeheugen. De prestaties zijn nagenoeg gelijk aan de Xperia Z maar oogt soms wat meer haperend. Waarschijnlijk zit dit in de software want qua hardware is de Xperia ZR gelijk aan de Xperia Z. De opslagcapaciteit van de Xperia ZR is 8GB intern dat uit te breiden is middels een micro-sd kaartje van bijvoorbeeld 16 of 32GB.Sony hecht erg veel waarde aan de kwaliteit van de camera in hun toestellen en gebruiken dit ook als een van hun verkoopargumenten. De camera is dan ook hetzelfde gebleven als de in de Xperia Z en dat is een mooie 13 megapixels camera.

Dit toestel is daarnaast ook geschikt voor het 4G netwerk en beschikt ook over Bluetooth 4.0. Het toestel draait daarnaast op Android 4.1 met wat aanpassingen die gedaan zijn door Sony zelf. Dit toestel is, net als zijn de Xperia Z, waterdicht gemaakt waardoor je er zelfs mee kunt douchen mocht dat gewenst zijn.