WhatsApp was sinds jaar en dag de meest gebruikte manier van chatten op de smartphone en computer. Er waren altijd al wel andere smartphone en computer applicaties waarmee gechat kon worden, deze braken echter nooit door bij het grote publiek. Meestal vanwege een onhandige gebruikersinterface of aanmeldkosten werden andere chat applicaties niet populair genoeg om door te breken. Met wie moet je immers gaan chatten als nauwelijks de helft van je vrienden dezelfde applicatie op zijn/haar telefoon heeft staan.

Voor één chat applicatie liep het echter anders: Telegram. Telegram speelde slim in op een belangrijke gebeurtenis, namelijk de overname van WhatsApp door Facebook. Door deze overname nam de reeds aanwezige onrust over onze online privacy nog ergere vormen aan. WhatsApp stond sowieso al niet bekend als een applicatie die de privacy van haar gebruikers goed beschermde. Zo was het tot voorkort nog mogelijk om allerlei informatie van iemand te verzamelen via WhatsApp als je alleen al het telefoonnummer van iemand had.

Het moment dat bekend werd dat Facebook WhatsApp zou gaan overnemen was voor veel mensen de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Het is algemeen bekend dat Facebook alle gegevens van haar gebruikers opslaat voor advertentie doeleinden en andere ongewenste activiteiten. Deze overname leidde dan ook tot een grote stroom aan mensen die overstapten van WhatsApp naar Telegram.

Wat maakt Telegram dan veiliger dan WhatsApp?

In tegenstelling tot WhatsApp worden berichten op Telegram versleuteld verzonden. Dit houdt in dat de signalen die over het net verzonden worden eerst gecodeerd worden met een encryptie sleutel. Hierdoor is het volgens de makers van Telegram onmogelijk voor buitenstaanders om berichten te onderscheppen.

Ook bestaat bij Telegram de functie om privégesprekken te starten. In zo’n privégesprek kan de gebruiker de verlooptijd instellen van de verstuurde berichten. Met deze instelling verdwijnen alle verstuurde en ontvangen berichten bijvoorbeeld na 5 seconden van het scherm en van het telefoongeheugen. Als je de makers van Telegram dus mag geloven kun je veilig chatten zonder sporen achter te laten die onderschept of achteraf getraceerd kunnen worden.

WhatsApp heeft sinds de ophef over privacy wel een aantal stappen ondernomen. Zo kunnen WhatsApp gebruikers nu aangeven aan wie ze toegang geven om hun profielfoto en statusbericht zichtbaar te maken. Ook het moment waarop je als laatst online op WhatsApp bent geweest kun je verbergen of tonen.